Ομάδες… αυτή η μάστιγα

Posted: April 10, 2018 in σκέψεις LNA
Tags: , , , ,

Όχι δε μιλάω για το ποδόσφαιρο. Παρόλο που θα μπορούσα. (τσάμπα παίζουμε top eleven τόσα χρόνια;)

Μιλάω για τις άλλες ομάδες. Αυτή τη νέα μάστιγα της χαμένης επικοινωνίας.

Νέα; όχι και τόσο τελικά.

Αρχικά εμφανίστηκαν σαν ομαδικές αποστολές email όπου έτσι και έκανες ένα λάθος και πατούσες reply all, λάμβαναν όλοι την απάντησή σου και αν δεν το καταλάβαινες εγκαίρως γινόταν ένας ωραίος χαμούλης. Αυτό λύθηκε σε ένα σημείο, «κρύβοντας» τους υπόλοιπους παραλήπτες όταν φοβόσουν ότι κάποιος θα έκανε ΤΟ λάθος. Βέβαια, συνήθως οι ομαδικές αποστολές γίνονταν για να ανακοινώσεις κάποια πρόσκληση ή να ενημερώσεις για κάποιο γεγονός.

Στην εποχή του Facebook οι ομαδικές αποστολές γίνονταν κυρίως στις ευχές. Ιδιαίτερα στα πολύ συνηθισμένα ονόματα π.χ. Κωνσταντίνος και Ελένη, έγραφες μια ευχή, με 250 ονόματα tagαρισμένα και μετά τίγκαρε το σύστημα από απαντήσεις και κόντρα απαντήσεις και των 250 εορταζόντων καθώς και φίλων τους που έβρισκαν ευκαιρία να προσθέσουν το λιθαράκι – ευχούλα τους. Δεν κάνουμε δουλειά έτσι παιδιά…

Χαίρομαι που με σκέφτηκες, αλλά θα προτιμούσα να με έπαιρνες ένα τηλέφωνο (Συντηρητική ε; Παλιομοδίτικη;). Έστω και δέκα μέρες μετά.  Πραγματικά το εκτιμώ περισσότερο.

Ξεφεύγουμε όμως από το θέμα μας…

Ξαφνικά, εμφανίζεται το messanger και το viber. Ουάου… Μπορώ να βάλω όσα άτομα θέλω σε μια ομάδα. Και πλέον να μιλάω συγχρόνως με όλους. Ότι ώρα και να είναι. Και να ξεκινάω με κάτι συγκεκριμένο και να καταλήγω σε… κάτι. Και δώστου μπλίκι μπλικι όλη την ώρα (γιατί κακά τα ψέματα, δεν έχουμε όλοι τον ίδιο ελεύθερο χρόνο), όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας. Αφήνεις το κινητό σε μια άκρη και σε «ώρα αιχμής» επιστρέφεις και το βρίσκεις με 99+ νέα μηνύματα. Άντε τώρα να τα διαβάσεις όλα για να δεις τι λένε. Το μεγάλο «γέλιο» είναι όταν αυτή η ομάδα πρέπει να κανονίσει κάτι κοινό. Και κανείς δεν παίρνει την πρωτοβουλία να πει: προτείνω αυτό. Ξεκινάει με τι λέτε να κάνουμε; Και φυσικά ο καθένας θέλει ή μπορεί, κάτι εντελώς διαφορετικό. Σε διαφορετικό χρόνο. Αντί τελικά να βρεθούν ή να κάνουν κάτι κοινό, απλά μιλάνε όλη την ώρα στην κοινή ομάδα. Άλλες πάλι φορές αρχικά κανονίζει η ομάδα κάτι που στην πορεία αλλάζει και δεν το μαθαίνεις ποτέ, παρά μόνο το στιγμή που διαβάζεις όολλλλα εκείνα τα μηνύματα. Η μπάλα αρχίζει να χάνεται όταν δεν έχεις σιγουρευτεί ότι όλοι έχουν διαβάσει ή ενημερωθεί για αυτό το οποίο δήλωσες, εσύ όμως είσαι ήσυχος και άμοιρος ευθυνών γιατί το έγραψες σε μια «ενεργή» ομάδα.

Θα σας πω ένα μυστικό: Κάποιοι βάζουν τις ομάδες σε σίγαση (και εγώ μέσα σε αυτούς). Να μας αγαπάτε και εμάς. Και να μη θεωρείτε δεδομένο ότι διαβάζουμε τα πάντα. Γιαυτό να μας εύχεστε και να μας προσκαλείτε και προσωπικά.

Υ.Γ. Δεν βγάζω τον εαυτό μου έξω από αυτή τη μάστιγα. Και εγώ έχω φτιάξει ομάδες ατόμων για κοινές ανακοινώσεις ή κοινές εξόδους, δώρα κ.λ.π. και ειλικρινά σας μιλάω είμαι… στην απεξάρτηση.

Υ.Γ. 2 η φωτογραφία ειναι απο την Παυλιανη.

Comments
 1. Εγω δε συμμετέχω σε καμία ομαδική ομιλία κ έτσι τελειώνει η υπόθεση πριν καν αρχίσει 🙂

 2. Giannis Pit says:

  Καλησπερίζω με πολλά χαμόγελα….!
  Ναι, δεν έχεις καθόλου άδικο….! όλο αυτό το έκτρωμα των social media και των κινητών που γκρουπάρουν ανθρώπους και διαθέσεις έχει παραγίνει. Προσωπικά δεν το ακολουθώ ποτέ. Ομαδικά mails που έστειλα αφορούσαν την τελευταία μόνο φορά της ιστορίας με το κλείσιμο του pathfinder και των οδηγιών και ενημέρωσης των φίλων.
  Μάστιγα πραγματική καλή μου φίλη.
  Η Φωτογραφία από κάτω είναι υπέροχη. Αν ο άνθρωπος έχει έμπνευση ε….
  Τις ευχές μου και όμορφο βράδυ.

  • lnas says:

   Καλησπέρα! Και εγώ έχω κάνει πολλές φορές ομαδικές συνομιλίες παντα ομως με ενα συγκεκριμένο θέμα και σκοπό π.χ. Ενημέρωση για κατι. Και για χαζό κουβεντούλα. Παλιά. Στα chat rooms. Αυτο το χωριό (η Παυλιανη) μεγάλη έμπνευση.

 3. Μόλις είδα τη φώτο στο τέλος της εγγραφής! Φοβερή. Στο reader δεν την εδειχνε!

 4. Α ναι, τη δείχνει τώρα και στο reader. Σοβαρά;; Δική σου;; Εκπληκτική! Νομίζω ως γραφίστρια που είσαι πρέπει να χρησιμοποιείς την τέχνη σου σε κάθε εγγραφή.

  • lnas says:

   Η φωτογραφία ειναι δίκη μου, οχι η ζωγραφιά. Το σκέφτομαι ομως για κατι τις σε κάθε εγγραφή.

 5. maniaspirit says:

  Το παλιό παλτό με αυτό τον τρόπο επικοινωνεί στην εργασία του πια. Γραφείο από γραφείο αντί να σηκώσουν τηλέφωνο τα γράφουν όλοι σε όλους… για να υπάρχουν αποδείξεις . Τα εσωτερικά τα έχουν διακοσμητικά εκτός αν … αν θέλουν να οργανωθούν για τσιγαράκι έξω στην είσοδο χαχαχαχα Τώρα αυτό με τα γκρουπ ευτυχώς δεν το έχω, παρόλα αυτά μου αρέσει το μεσετζερ γιατί έχει τηλέφωνο τζάμπα!!! Παρα πολύ μου αρέσει η φωτογραφία
  Φιλί σβουρίτσα μου 🙂

  • lnas says:

   Ειναι τελείως διαφορετικό όταν πρόκειται για δουλειά. Καταρχάς μιλάνε όλοι στον ίδιο χρόνο. Επίσης φαντάζομαι δε λεει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του. Φιλακια

   • maniaspirit says:

    όχι δεν λέει πραγματικά … αλλά καταναλώνουν απίστευτο χρόνο … διπλα είναι το γραφείο έλεος… χαχαχαχα ψυχρές σχέσεις… που συνεχίζονται και μετά τις ώρες γραφείου για τα στελέχη … μέχρι και νόμος βγήκε για να προστατέψει του εργαζόμενους να μην απαντούν σε μέιλ και από το σπίτι. Αυτη η μάστιγα έχει στον επαγγελματικό τομέα την απόλυτη εξάρτηση … Φιλίιιιι

 6. S For Summer says:

  Ας ευχηθούμε περισσότερες συζητήσεις κατ’ ιδίαν και λιγότερες μέσα από οθόνες. Βέβαια όλα αυτά απορρέουν από τον τρόπο ζωής του καθένα. Πόσο χρόνο έχει κανείς, τι αποστάσεις καλείται να διανύσει, πότε μπορούν και οι φίλοι του… Είμαι σε μια φάση ζωής που παρακολουθώ μαθήματα και δεν έχω δουλειά, οπότε ο χρόνος μου είναι ξαφνικά περισσότερος και όλα μου φαίνονται διαφορετικά. Όλα αυτά, βέβαια μέχρι να ξαναβρεθώ σε ένα γραφείο μέχρι αργά το απόγευμα και μετά μετά βίας να θέλω να προλάβω ανοιχτό σούπερ μάρκετ για μαγείρεμα, να πάω στο γυμναστήριο και να ξεκουραστώ ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος που να συμπίπτει με τον χρόνο των αγαπημένων για να κάνουμε παρέα από κοντά και όχι μέσα από κινητά!

  • lnas says:

   Είναι τελείως διαφορετικό αυτο που περιγράφω. Και εγω τα λεω με φίλους μέσω μηνυμάτων ομως οι ομαδικές «συνομιλίες» ειναι εντελώς άλλο πράγμα. Και πάλι, οχι όλες. Θέλουν μετρο και διάκριση

   • S For Summer says:

    Δεν λέω το αντίθετο απλώς με αφορμή το κείμενό σου μοιράστηκα και δικές μου σκέψεις περί επικοινωνίας.

 7. Giannis Pit says:

  Ελένη μου καλησπέρα σου, Καλή εβδομάδα.
  Σε περιμένει κάτι εδώ
  https://cinefil-net.blogspot.gr/2018/04/the-versatile-blogger-award.html
  Καλή σου νύχτα.

  • lnas says:

   Ωωωωω, μόλις το είδα. Θα προσπαθήσω να φανώ αντάξια του βραβείου και να ακολουθήσω σωστά τους κανόνες.

 8. topaliopalto says:

  Ο τίτλος της ανάρτησης τα λέει όλα: ΜΑΣΤΙΓΑ!!!
  Ας μη με πάρει τηλέφωνο, για να μου ευχηθεί. Δεν πειράζει. Ας στείλει μήνυμα, μιας και είναι πλέον το κύριο μέσο επικοινωνίας. Αλλά το μήνυμα να είναι προσωπικό. Να έχει γραφτεί για μένα. Να μην είμαι “ξεπέτα” με άλλα 99+ άτομα. Αυτό.

  Καλώς σε βρήκα!

 9. Η φωτογραφία καταρχήν, υπέροχη και νοσταλγική κάπως. Τα τηλέφωνα είχαν ακόμα καλώδια ❤
  Εντάξει όλοι μας έχουν περάσει παρόμοιες φάσεις. Είμαι τόσο εκτός πραγματικότητας πια, που μερικές φορές μου έρχεται ομαδικό mail, και ψάχνω να δω τι συμβαίνει! Ναι, τόσο παλιομοδίτικο πια.
  Στα tag στο facebook,ούτε καν απαντώ. Ένα μήνυμα έστω βρε πουλάκι μου, αλλά και πάλι. Αφού δεν θες, γιατί για να με ταγκάρεις με ένα τσούρμο δεν θες να το πεις το χρόνια πολλά, άστο να πάει στο διάλο, δεν παρεξηγώ!

  Είναι πολλά αυτά που δίνει η επαφή μέσω της τεχνολογίας, αλλά πολλά και αυτά που στερεί.
  Καλώς σε βρίσκω!

 10. Τι απαράδεκτη. Συγχύστηκα και ξέχασα και τους τρόπους μου!
  Χρόνια καλά και γεμάτα επικοινωνία!! Ότι καλύτερο σου εύχομαι!

  • lnas says:

   Καλώς σε βρηκα! Η τεχνολογία όπως και κάθε τι καλό, με τη λάθος χρήση, γίνεται κακο

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s